Taekwondo on koreaa ja käännettynä se tarkoittaa jalan ja nyrkin tietä. Taekwondo on korealainen itsepuolustus- ja kamppailulaji, joka koostuu eri osa-alueista. Taekwondon osa-alueita ovat mm. ottelu (kyorugi ), liikesarjat (poomse), perustekniikat (dong tsak) ja murskaus eli (kyokpa). Taekwondo koki valtavan mullistuksen, kun se pääsi viralliseksi olympialajiksi vuonna 2000 Sydneyn olympialaisissa.
Osa-alueet
Kyorugi
Kyorugi on vastustajan kanssa käytävää ottelua. Se voi olla täysin vapaata taikka sitten ennalta määrättyä ottelua. Vapaassa ottelussa kaksi ottelijaa kohtaavat toisensa ja ottelevat tiettyjen sääntöjen puitteissa. Ottelussa kilpaillaan niin kansallisilla kuin myös kansainväliselläkin tasolla. Tämä taekwondon osa-alue on se, joka on edustettuna myös olympialaisissa. Taekwondo-ottelu on näyttävää ja vauhdikasta hienoine, näyttävine ja nopeine potkuineen.
Poomse
Poomse eli liikesarjat ovat oiva väline yksin harjoitteluun, koska niillä käydään ikään kuin kamppailua kuviteltua vastustajaa vastaan. Myös poomsessa on mahdollisuus kilpailla. Poomseja on 8 kappaletta 1 Danin mustaan vyöhön asti. Mustalla vyöllä ja sen eri asteilla on jokaisella myös omat poomsensa.
Kyokpa
Kyokpa eli murkaus on menetelmä, jolla taekwondoin voi hyvin harjoitella tekniikoidensa voimakkuutta. Laudat ja tiilet ovat hyviä ja suosittuja materiaaleja murskauksessa. Murskaus on vaativaa ja siksi harjoitellaan kauan ennen kuin murskataan. Murskauksessa käytetään vartalon osana esim. nyrkkiä, päkiää, kämmensyrjää ja kantapäätä.
Lajihistoriaa
Toisen maailmansodan ja Japanin miehityksen loppuessa 1945, vapautui kamppailulajien harjoitteleminen Korean niemimaalla. Eri kamppailulajikouluja syntyi suhteellisen nopeasti, näistä ensimmäisiä olivat Chungdo Kwan, Song Moo Kwan, Jidokwan, Chang Moo Kwan sekä Moo Duk Kwan. Myöhemmin kouluja perustettiin lisää.
Vuonna 1961 eri koulut allekirjoittivat yhdistymisasiakirjan, jonka seurauksena perustettiin Korean Tae Soo Do Liitto. Yhdistyksen nimi muutettiin Korean Taekwondo Liitoksi (Korea Taekwondo Association) 1965. Taekwondo nimettiin korean kansallisurheiluksi vuonna 1971 ja seuraavana vuonna 1972 perustettiin maailman taekwondon päämaja Kukkiwon. Edelleen vuotta myöhemmin 1973 perustettiin World Taekwondo Federation (WTF) ja samana vuonna pidettiin myös ensimmäiset taekwondon maailmanmestaruuskilpailut Soulissa. Virallisesti eri koulukunnat (kwan) lakkasivat olemasta 20.5.1976, kun niiden nimet muutettiin numeroiksi. Korean Taekwondo -liitto (KTA) päätti 8.1.1977, että ainoa virallinen Dan-todistus on Kukkiwonin myöntämä sertifikaatti.
Vuonna 1980 taekwondo hyväksyttiin olympiakelpoiseksi lajiksi ja vuonna 1988 taekwondo olikin esittelylajina Soulin olympialaisissa. Vuodesta 1988 lähtien taekwondo on esiintynyt olympialaisissa kahdesti esittelylajina (1988 ja 1992) sekä vuodesta 2000 lähtien virallisena lajina.
Suomeen taekwondo saapui vuonna 1979 Mestari Hwang, Dae Jinin tuomana. Mestari Hwang on itse aikanaan ollut yhden taekwondon alkuperäiskoulun Jidokwanin oppilaita ja Mestari Lee Chong Woon oppilas. Ensimmäiset seurat perustettiin hänen toimestaan Klaukkalaan, Helsinkiin, Lahteen ja Turkuun. Mestari Hwangin vaikutuksesta Suomeen saapui myös muita korealaisia kamppailulajiopettajia, näistä taekwondoa opettamaan tulivat mm. Park Jong Man, Chun Dong Kun ja Hong Jong Man. Hong Jong Man ei viipynyt Suomessa kovinkaan pitkään, vaan muutti pois lyhyen oleskelun jälkeen. Sen sijaan sekä Chun, että Park opettivat lajia Suomessa lähes kymmenen vuotta ja heillä on edelleenkin lukuisia aktiivisia oppilaita jatkamassa taekwondon harjoittelua.